"När jag började springa med kortare steg i lättare, billigare och ouppbyggda skor hände något helt fantastiskt" / AÅ



tisdag 18 januari 2011

Hur bränner du fett bäst?

Om du vill bränna fett hur ska du då träna? Ja det beror på hur mycket tid du har för ett enskilt pass och hur mycket vila du är beredd att lägga in mellan passen.

Så här ligger det till.

Kroppen använder fett eller kolhydrater som bensin. När musklerna behöver mycket bensin, vid högintensiv träning, så slår pulsen fortare. Kroppen väljer då kolhydrater för kolhydrater omvandlas snabbare till engergi än fett. Man kan säga att fettet "hinner inte med". Vid lågintensiv träning är det precis tvärtom. Kroppen spar då på kolhydraterna som en reserv om tempot går upp. Fettet "hinner med" när man inte tränar hårt och blir då huvudkällan till energin.
Var gränser går för hårt och lätt är naturligtvis individuellt. En pulsklocka kan vara till stor hjälp och någonstans 80-85% av sin maxpuls räknas som lugn. Ett annat enkelt sätt att få koll på hårt och lugnt är att du håller på med lugn träning om du kan föra ett samtal obehindrat. Så ska du träna för att använda fett som energi ska du träna lågintensivt MEN.....som Tony säger.......så enkelt är det inte.

Grafen nedan visar energiåtgång fördelat på fett och kolhydrater vid låg- respektive högintenstiv träning. Nivåerna är bara påhittade, det är förhållandena som är viktiga. Vid lågintensiv träning är ANDELEN fett större än kolhydrater. Men....ett högintensivt pass kräver TOTALT mer energi per tidsenhet vilket gör att fettförbränningen blir större även om ANDELEN fett är mindre vid högintensivt.


Då ska jag alltså bara träna högintensivt för då behöver jag lägga ner mindre tid men ändå totalt göra av med mer fett?

Nja riktigt så enkelt är det inte igen.

Ett högintensivt pass kräver längre återhämtning vilket innebär att du kanske bara kan träna tre pass i veckan för att inte bryta ner dig. Lågintensiva pass klarar du kanske fem i veckan vilket gör att veckans förbränning blir sörre TOTALT. Men låt oss säga att du bara har två till tre timmar i veckan för träning då är det bättre att gasa ordentligt så veckans förbränning blir så stor som möjligt.

Sammanfattning.....hur mycket tid du har för ett enskilt pass och hur mycket tid du behöver för återhämtning i veckan är grunden för din fettförbränningsplanering. Ju mer tränad du blir desto mindre återhämtning behövs och då kan köra hårdare fler gånger i veckan. Fettförbränningen accelererar. Efter en tids träning är frågan i rubriken utbytt till:

- Hur ska jag hinna med att äta allt som jag behöver för att inte gå ner mer i vikt?

För fyra år sedan cyklade jag bort 10 kg (från 82 till 72) på fem månader genom att köra hårt tre gånger i veckan á 30 minuter. Jag hade då varken lust för fler pass eller inplanerad tid för fler i livet men mer behövdes inte för att "komma igång" och få uppleva en obeskrivlig posiviv känsla av välmående.

Och du har du tänkt på att en vecka har 84 "halvtimmar". Visst kan du använda tre av dom om du vill komma igång?

(Illustration: jag själv)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar