"När jag började springa med kortare steg i lättare, billigare och ouppbyggda skor hände något helt fantastiskt" / AÅ



onsdag 5 januari 2011

Man behöver träna för att bli bra på att träna

Allt som man gör mycket av blir man bra på. Då gäller det att göra mycket av rätt saker och på rätt sätt. Detta gäller inte minst träning. Gör man inte rätt är det lätt att man harvar runt i det så kallade "gubb- och gumträsket". När man befinner sig i gubb- och gumträsket tränar man för hårt när man ska träna lätt och för lätt när man ska träna hårt. Man skapar inte sina egna nödvändiga kontraster.

En bild behöver både en skarp en suddig framtoning för inte uppfattas som slät och intetsägande. Ett musikstycke behöver varieras i intensitet och toner för inte uppfattas som slätt och intetsägande. En matanrättning behöver olika färger och kryddor med varierande al dente för att inte uppfattas som slät och intetsägande. Allt handlar om att skapa kontraster som gör att något lyfts fram, att något blir tydligt, att något blir något.

Att hela tiden göra samma sak med samma intensitet under lika lång tid i återkommande miljöer med jämn ansträngning med.....ja ni förstår.....kan inte bli något annat än en slät, intetsägande och ineffektiv massa! Träningen behöver kontraster för att bli effektiv. Träningen behöver vara tydlig mot kroppen så kroppen vet vad den ska öva på. Lätt när det ska vara lätt. Hårt när det ska vara hårt. När detta sker vid rätt tillfälle, i rätt mängd och i rätt antal intervaller börjar det hända saker och som regel med mindre nedlagd tid.

Krångligt? Ja kanske men absolut ingen vetenskap. Man behöver helt enkelt träna för att bli bra på att träna. Och det är just det som är så inspirerande. Man blir liksom aldrig kunskapsklar. Med träning som en del av vardagen får man leva ett liv som nyfiken. Vill du vara nyfiken?

Och kom ihåg....ibland behöver man bli trött! Kontraster!







1 kommentar:

  1. Skulle inte ha kunnat säga det bättre själv! Variation, det är modellen det! Testar att länka inlägget. Ha en bra dag käre kusin! //S

    SvaraRadera